Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Dien snel suppletieaangifte BTW in bij ontdekking fout!

Geplaatst op: 16-01-2024, 13:24:52

Als een BTW-ondernemer erachter komt dat hij een fout heeft gemaakt in zijn BTW-aangifte moet hij deze natuurlijk zo snel mogelijk corrigeren. Is het te corrigeren bedrag hoger dan € 1.000 dan moet hij dit via een suppletieaangifte BTW doen.

Zorg er daarbij altijd voor dat de suppletie bij de Belastingdienst binnen is voor de indiening van de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting van het betreffende jaar om een boete te voorkomen.

Een BTW-ondernemer die ontdekt dat in de laatste 5 jaar te veel of te weinig BTW is aangegeven en afgedragen, moet hij dit zo spoedig mogelijk corrigeren. Gaat het hierbij om een te betalen of te ontvangen bedrag van meer dan € 1.000 dan is hij wettelijk verplicht om een suppletieaangifte in te dienen. Deze moet hij indienen over het tijdvak waarin de oorspronkelijke aangifte onjuist of onvolledig is geweest. Gaat het om correcties lager dan € 1.000, dan mag BTW-ondernemer die in de eerstvolgende BTW-aangifte meenemen.
Het indienen van een suppletieaangifte is dus niet nodig als:

  • het te betalen of te ontvangen BTW-bedrag lager is dan € 1.000;
  • de foutieve aangifte meer dan 5 kalenderjaren geleden is gedaan. 

Geen vrijwillige verbetering dan boete

Als nu bij het opmaken van de jaarstukken over 2023 blijkt dat er over 2023 of eerdere jaren te weinig BTW door de ondernemer is aangegeven en betaald, en daarvoor wordt een balanspost opgenomen, dan moet direct een BTW-suppletie worden ingediend. Deze moet in ieder geval bij de Belastingdienst binnen zijn voordat de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2023 bij de Belastingdienst wordt ingediend. Gebeurt dit later dan is er geen sprake van een vrijwillige verbetering en kan de fiscus een vergrijpboete opleggen. 

Toch geen boete opgelegd krijgen

Er kan wel een verzuimboete worden opgelegd door de fiscus bij een vrijwillige verbetering maar deze blijft achterwege als:

  • het bedrag dat hij als gevolg van de vrijwillige verbetering moet betalen € 20.000 of minder bedraagt; of
  • het verschuldigde BTW-bedrag op grond van de suppletie, minder dan 10% van het BTW-bedrag bedraagt dat eerder betaald is over het tijdvak waarop de suppletie ziet.

Bron: www.rendement.nl van 15 januari 2024

Ga terug naar de vorige pagina